Behandeling galstenen

Doorgaans worden galstenen veelal bij toeval ontdekt tijdens een echo- of röntgenonderzoek. Als er geen klachten zijn dan is geen behandeling nodig. Alleen galstenen die klachten geven hebben behandeling nodig. Als er klachten zijn die passen bij galstenen is het aan te raden zo snel mogelijk de huisarts te contacteren. Als de huisarts de diagnose “galstenen” stelt op basis van de klachten dan is verder onderzoek noodzakelijk om het vast te stellen. Voor galstenen die klachten veroorzaken is een operatie de meest effectieve behandeling.

Verwijdering van de galblaas
Het operatief verwijderen van de galblaas is de meest effectieve behandeling bij galstenen. Dit is ook wel bekend als een galblaasresectie of cholecystectomie. Het verwijderen van de galblaas kan op twee manieren: via een buikoperatie of via een kijkoperatie.

ERCP
Galstenen kunnen soms verwijderd worden door middel van een ERCP. Dit is de afkorting van endoscopische retrograde cholangio- en pancreaticografie. Met deze behandeling gaat de arts met een endoscoop (slang) via de mond, slokdarm en maag in de twaafvingerige darm waarna de galwegen bereikt worden. Met een ERCP kunnen geen galstenen verwijderd worden die zich in de galblaas bevinden. Hierdoor kunnen echter nieuwe galstenen ontstaan in de galblaas.

Medicatie
Klein galstenen kunnen worden opgelost met medicatie voorgeschreven door een arts. De medicatie werkt echter niet altijd bij iedereen. Het is mogelijk dat na de behandeling nieuwe galstenen ontstaan.